Агенцията за хората с увреждания стартира конкурс за финансиране на проекти със социална и стопанска насоченост

...........................................
20.03.2024 / 21:18

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) обяви конкурс за финансиране на проекти със социална и стопанска насоченост, предназначени да създадат условия за насърчаване на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда. Кандидатите трябва да са вписани в Регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания, поддържан от АХУ, за поне три месеца.

Проектите със социална насоченост имат за цел да подкрепят работодателите при създаването на подходящи условия на труд за работещите в тях хора с трайни увреждания. Максималната сума на субсидията за този тип проекти е 50 000 лв., които могат да бъдат използвани за подобряване на безопасността и здравето на работното място, осигуряване на достъп до работни места и други съоръжения, създаване на здравословна работна среда и повишаване на професионалната квалификация на наетите лица. Освен това ще бъдат инансирани дейности за сертифициране и внедряване на стандартизирани системи за управление. Крайният срок за подаване на проектни предложения със социална насоченост е 29 април 2024 г.

Специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания могат да получат до 90 000 лв. за инвестиционни предложения със стопанска насоченост. Тези проекти имат за цел да повишат конкурентоспособността на работодателите чрез технологична модернизация, преоборудване на съществуващи и откриване на нови работни места за хора с трайни увреждания. Средствата могат да се използват и за финансово стабилизиране на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания. Крайният срок за подаване на проектни предложения със стопанска насоченост е 20 май 2024 г., съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

От тази година проектните предложения на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания ще бъдат оценявани и финансирани по опростен ред. Новата Методика и нейните приложения, както и пълните условия за участие и начинът на кандидатстване могат да бъдат намерени на интернет страницата на АХУ - https://ahu.mlsp.government.bg/, в раздел Проекти/Програми/Работодатели по чл. 49 от Закона за хората с увреждания.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев