Община Ямбол напомня на собствениците на домашни кучета да почистват след тях на обществени места

Кучета
21.03.2024 / 10:10

След множество оплаквания от граждани относно собственици на домашни любимци, които не почистват след своите кучета или котки на обществени места, контролът вече ще включва Районното управление на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Службата за бързо реагиране (СПООР). При нарушения ще се налага максималното наказание. Служители от Зелените патрули ще помагат на служителите на реда.

Жителите на Ямбол могат да докладват за нарушения на телефон 046/681109, електронна поща yambol@yambol.bg или чрез официалната Facebook страница на Общината.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и наредбите на Общинския съвет собствениците на домашни любимци имат няколко задължения:

1. Да почистят след домашните си любимци.

2. Да предотвратят агресията на своите домашни любимци към другите.

3. Да спрат нежеланото размножаване на домашните си любимци.

4. Да водят кучетата си на каишка и да носят намордник, когато е необходимо.

5. Да не позволяват на домашните си любимци да влизат в определени зони, като училища, детски градини, болници и др.

Собствениците на домашни любимци не могат да пуснат свободно и без надзор своите домашни любимци. Ако нямат необходимите документи за своя домашен любимец, те подлежат на глоба от 200 лева.

Домашните любимци трябва да бъдат регистрирани при лицензиран ветеринарен лекар и в Общината. Годишната такса за притежаване на домашен любимец е 12 лева, но се намалява наполовина за кастрираните домашни любимци и за тези, които се използват като водачи на хора с увреждания. Събраните средства се използват за намаляване на популацията на бездомните животни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев