Богдан Богданов и Крис Бартън обсъдиха на среща как да се засилят българо-британските търговски отношения и инвестициите

...........................................
21.03.2024 / 10:44

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обсъди активизирането на търговските отношения и инвестициите между България и Обединеното кралство с Крис Бартън, британски комисар по търговията за Европа. Срещата се състоя миналата седмица в Министерството на икономиката и индустрията, като в нея участва и посланикът на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

Двете страни отбелязаха отличните си търговски и икономически отношения и потенциала за растеж в области с висока добавена стойност като иновации, технологии, логистика, производство, инфраструктура и енергетика. Търговията между двете държави е нараснала с 50% през последните пет години, достигайки рекордни нива.

Министър Богданов подчерта ангажимента на българското правителство за стабилна и предвидима бизнес среда, борбата с корупцията и прозрачността за бизнеса. Той също така засегна напредъка на страната към Еврозоната, Шенген и ОИСР, като посочи, че България отговаря на всички критерии за шенгенското пространство, което би било от полза и за чуждестранните инвеститори.

Богданов спомена и усилията на министерството за създаване на благоприятни условия за инвеститорите, включително изграждането на индустриални зони с необходимата инфраструктура. Освен това той подчерта фокуса върху привличането на нови пазари за българския бизнес и трансформацията на икономиката на страната от аутсорсинг дестинация към такава, ориентирана към производства и технологии с висока добавена стойност. Като пример той посочи института INSAIT, който се превърна в център за високи постижения в Източна Европа.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев