Кметът Стефан Радев се срещна с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

...........................................
21.03.2024 / 16:09

Кметът Стефан Радев посрещна Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който беше в Сливен като наместник на овакантения епархийски пост. Митрополитът поиска аудиенция при кмета, за да покаже уважение към позицията му и да потърси прошка за проблемите, причинени от Църквата през последните дни.

Митрополит Йоан обясни, че е обезпокоен от ситуацията около избора на нов Сливенски митрополит, която доведе до протести и разногласия в общността. Той спомена, че първоначално листата с кандидати не е била оспорвана, но по-късно са възникнали проблеми, които са причинили безпокойство сред духовенството. Митрополитът добави, че решението на Светия Синод да касира изборите е окончателно и новият вот ще се проведе на 19 май. Той сподели, че продължава да води разговори с отец Иван, който гладуваше и стачкуваше в знак на протест срещу решението на Синода.

Кметът Радев изрази готовност да помогне за разрешаването на конфликта и информира митрополита, че е разговарял с отец Иван предния ден. Градоначалникът подчерта важността на спазването на правилата и каноните в рамките на Църквата, като същевременно призна приноса на двамата духовници, отец Иван и епископ Йеротей, към общността на град Сливен. Той се надява, че всички страни могат да намерят достойно решение на проблема.

Освен това кметът Радев и митрополит Йоан обсъдиха някои административни въпроси, свързани със смъртта на отец Мариян Ганев от манастира "Св. Илия" в село Чинтулово.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев