Общински съветници от Сливен изразиха пълна съпричастност към отец Иван Янков

...........................................
22.03.2024 / 09:55

За пореден път Общинският съвет в Сливен показа единство в действията си в полза на обществена кауза. Съветниците от различните политически групи в местния парламент изразиха подкрепата си към отец Иван Янков, духовник от църквата "Света Троица" в квартал "Речица", който протестира срещу решението за касиране на изборите за нов Сливенски митрополит. От 19 март отец Иван провежда гладна стачка пред сградата на Сливенската митрополия, настоявайки за отмяна на решението за касиране и избирането на епископ Йеротей, бивш викарий на покойния дядо Иоаникий.

Председателят на общинския съвет, Димитър Митев, заедно с други съветници, се срещнаха с отец Иван, изразявайки своята солидарност с исканията му. Митев подчерта, че позицията му е лична и че подкрепя принципа миряните да имат право да избират своя духовен водач. Той критикува промените в наредбата за избор на митрополити, наричайки ги „юридически нихилизъм“.

Отец Иван изрази благодарността си за непрекъснатата подкрепа, която получава, и сподели, че роднини и приятели се опитват да го разубедят да не продължава гладната си стачка. Той обаче остава непоколебим в желанието си Светият синод да утвърди избора на епископ Йеротей. Към момента повече от 700 души са подкрепили подписката в подкрепа на епископ Йеротей, докато нито един не се е обявил против.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев