Изпращаме Алек Попов в последния му земен път

Алек Попов
24.03.2024 / 11:29

Днес ще се състои опелото за известния писател Алек Попов. Събитието ще се проведе в 15:30 часа в църквата на Централните софийски гробища. Авторът на популярни разкази и романи, включително „Мисия Лондон“ и „Черната кутия“, почина на 22 март на 58-годишна възраст. Освен литературното си наследство, той остави след себе си и филми и пиеси, адаптирани въз основа на произведенията му.

Алек Попов беше удостоен с множество литературни награди през цялата си кариера. Освен това той беше член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в направление „Творци на изкуството“, съобщава БНР.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. в семейството на професор по математика Васил Попов. Фамилният му произход може да бъде проследен до интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева. Той завършва образованието си в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и придобива бакалавърска степен по българска филология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Професионалният му опит включва работа като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат, заемайки позицията аташе по културата в българското посолство в Лондон. Освен това Алек Попов служи като директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание „Родна реч“.

Той също така е свързан с Българския ПЕН клуб, като изпълнява длъжността прес-секретар. Алек Попов е активен член на Съюза на българските писатели, където е служил като прес-секретар от 1996 до 1997 г., уточнява Уикипидея.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев