Днес е ден на траур в Русия, жертвите от атентата надминаха 150

Русия
24.03.2024 / 12:36

Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС, коментира по NOVA терористичната атака в Москва, като подчерта, че е имало „абсолютно недооценяване, игнориране и дори подигравателно отношение“ към сигнала за предстояща терористична атака, изпратен от Съединените щати. Според Йовчев сигналът е бил доста конкретен, като е посочвал, че нападението вероятно ще бъде свързано с концерт, което би било достатъчно, за да се планират и проведат подходящи мерки за сигурност.

Йовчев посочи няколко слабости в сигурността по време на инцидента, като липсата на елементарни мерки за сигурност на мястото и факта, че на мястото не е имало полицейски патрули. Той смята, че определено е имало подценяване на ситуацията и мерките за сигурност са били под всякаква критика.

Той обясни, че всеки обект, където се събират големи групи хора, трябва да има план за противодействие на терористични атаки. Тези планове трябва да са част от общия план на града и от националния план. Страните, които са се сблъсквали с подобни заплахи, независимо дали са били извършени терористични атаки или не, трябва да имат такива планове.

Междувременно броят на пострадалите от терористичната атака в Москва нарасна до 154, съобщи московският щаб на Министерството на извънредните ситуации, цитиран от ТАСС. В резултат на атаката бяха засегнати общо 285 души, включително 8 деца, като 133 души загинаха, включително 3 деца. Много от ранените са в критично състояние.

Днес е ден на траур в Русия.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев