Акценти от седмицата в Сливен

Сливен
24.03.2024 / 18:28

Пред стотици посетители и гости екип от специалисти, представители на културните институти в Сливен, презентираха възможностите за различни видове туризъм в региона. Това се случи на 40-ото юбилейно издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“, която се проведе в периода 13-15 март в Интер Експо Център в град София. Интересът към щанда на Сливен отново бе огромен. Акцент в тазгодишното тридневно издание бяха традиционни храни и вина, честването на 190 години индустрия в България, атракции и изненади за публиката. Щандът на Община Сливен бе посетен от всички официални лица и гости на изложението. Министърът на туризма Зарица Динкова поднесе поздравления към зам.-кмета инж. Стоян Марков за доброто представяне на Сливен. Интерес към щанда на Града под Сините камъни проявиха кметове и ръководители на бордове по туризъм на общини от Гърция, Сърбия и България, както и много представители от академичните среди.

Приемът на документи на кандидат-стипендианти от община Сливен за 2024 година започва на 1 април. Той ще продължи до 1 май и се отнася за поощренията „Хаджи Мина Пашов“, годишна и месечна стипендия и еднократно финансово подпомагане – по Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Сливен. Задължителните документи на кандидатите за стипендии са - искане за предоставяне на финансова помощ – по образец, удостоверение за раждане (копие), документ (оригинал или заверено копие), удостоверяващ училището, в което се обучава, копие от документи (диплома, грамота и протокол) за областта, в която кандидатства, удостоверяващи класирането за предходната година и мотивационно писмо. Документите за кандидатстване се адресират до Кмета на община Сливен и се завеждат в деловодството на общинска администрация. Не се разглеждат непълен комплект документи и такива, получени след крайния срок, указан в настоящата наредба.

Промените в професионалното образование и финансирането на реформите в него, изпълнението на проектите по Програмите за образование, ранното детско развитие, задържането на децата и учениците в училище, критериите за оценка на качеството на образованието и навлизането на изкуствения интелект бяха част от темите на Десетата юбилейна национална среща на общинските експерти в образованието, съобщи Лидия Димитрова, зам.-председател на Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания. Тя и ст. експерт Ивелина Илиева от образователната дирекция представиха Община Сливен в престижния двудневен форум на НСОРБ и НСОРБ – Актив. Той се проведе в края на миналата седмица в община Павел баня с участието на зам.- министъра на образованието Емилия Лазарова, екип от МОН, ръководителя на ИА „Програми за образование“, известни специалисти, експерти и служители в образованието от 50 общини.

180-годишният юбилей на най-старото училище в Града под Сините камъни - „Панайот Хитов“ събра родители, учители, бивши преподаватели, общественици и представители на институции. Тържественият концерт-спектакъл в зала „Сливен“ уважи и зам.-кметът Пепа Чиликова. От името на сливенския градоначалник Стефан Радев тя връчи плакет на Общината за годишнината на училището и приноса му в развитието на образованието в града, както и поздравителен адрес. В него кметът отбелязва, че училището, носещо името на великия българин, родом от Сливен – бележития войвода Панайот Хитов, е натрупало богата и забележителна история.

Малчугани от Детска градина „Калина“ гостуваха на Пенсионерски клуб „Еделвайс“ в Сливен. Със специално подготвена програма за Първа пролет, група „Пинокио“ засвидетелства своето уважение към възрастните хора. Появата им предизвика истински възторг и умиление сред пенсионерите. Заедно с тях те пяха, танцуваха и споделиха радостта си от срещата. Децата получиха цветни книжки и плодове в знак на благодарност. Гости на празника бяха и представители от Пенсионерски клуб „Слънчев бряг“.

На заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“ Веселина Тонева бе единодушно избрана за зам.–председател на Фонда. От няколко години Тонева е общински съветник и член на Постоянната комисия „Образование, наука, култура, вероизповедания” на местния парламент в Сливен.

Община Сливен покани социалните служители и експерти в зала „Сливен“ на празнична вечер, посветена на Световния ден на социалната работа. Събитието в зала „Сливен“ на 22 март вечерта събра различни поколения, посветили професионалния си труд на хората, които имат нужда от подкрепа, за да се справят с ежедневните предизвикателства в живота си. Празникът бе израз на уважение и признателност към 380-те социални работници, психолози, педагози, логопеди, трудови наставници от 23-те социални услуги в общината. Почетни гости бяха дългогодишни ръководители в социалната сфера от близкото минало, от чийто пример продължават да се учат колегите им от днешните поколения. Бяха връчени и първите награди на Община Сливен за проявен професионализъм и принос в развитието на социалните дейности.

Община Сливен за поредна година подкрепи кампанията „Часът на Земята“ на природозащитната организация WWF /Световен фонд за природата/. На 23 март, от 20:30 до 21:30 часа, бяха загасени светлините в сградата на Общината.

Общоградското тържество „Конете на българите“ отбеляза откриването на късноантичния и средновековен обект, който беше затворен за посетители заради ремонт и подобряване на инфраструктурата му. Гостите на събитието имаха радостта да се запознаят с величието на благородните животни отблизо. Програмата през целия ден включи конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой, реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници. Посетителите и участници в общоградското тържество през деня имаха възможността да опитат и от една от най-любимите и класически яхнии на българската трапеза – леща, приготвена по стара рецепта от учениците от гимназията по хотелиерство и туризъм.

Председателката на Сливенското представителство на съюза на българските писатели, Валентина Димитрова организира в четвъртък литературно четене. Повода за културното събитие бе Световния ден на поезията, който всяка година се чества на 21 март. Творческо четене на стихове представиха в гербовата зала на Областна управа Сливен около 25 поети. Сред тях бяха Валентина Димитрова, Иванка Калайджиева, Дора Илиева, Кирилка Паскалева, Анна Малешкова, Деньо Денев, Стоян Стоянов, Мариана Минишка Марчева, Ники Комедвенска и др. По регламент участниците в литературното четене трябваше да представят две авторски стихотворения и едно от любим техен автор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев