Мария Габриел официално се отказа от кандидатурата си за министър-председател

Мария Габриел
25.03.2024 / 09:55

Мария Габриел официално се отказа от кандидатурата си за министър-председател и от предложението си за структура и състав на правителството. Това стана чрез подаване на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщи БНР. Според ГЕРБ, тъй като 11 министри от кабинета Денков-Габриел са се отказали от участие в кабинета Габриел-Денков, процедурата по избиране на министър-председател и състав на правителството вече е невъзможна.

От ГЕРБ смятат, че нов кръг от преговори може да се състои само след провеждане на предсрочни избори. Министър-председателят в оставка Николай Денков обаче призова ГЕРБ-СДС да спази уговорката за ротация в кабинета, която бяха постигнали преди 9 месеца, и да продължат управлението за още 9 месеца, без персонални промени в кабинета, а само с промяна на министър-председателския пост, който трябва да бъде зает от Мария Габриел.

Сега парламентът трябва да гласува отказа на Мария Габриел. След това президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на кабинет на втората по големина парламентарна група – „Продължаваме промяната – Демократична България“. Те ще имат 7 дни, за да изпълнят мандата. Ако не успеят, президентът ще реши на коя друга парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и третият мандат е неуспешен, президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев