Община Сливен кандидатства за европейско финансиране за близо 100 милиона лева за различни проекти през новия програмен период

...........................................
28.03.2024 / 09:37

Община Сливен кандидатства за европейско финансиране за близо 100 милиона лева за различни проекти през новия програмен период. Кметът Стефан Радев, заедно със заместник-кмета по икономическо развитие инж. Стоян Марков и началника на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“ Митка Крълева, предоставиха информация за тези проекти и процеса на одобрение.

Новият програмен период организира финансирането на различни проекти по различен начин, фокусирайки се върху териториалните инвестиции за съвместни инициативи в по-големи региони. През септември миналата година Община Сливен изготви Концепция за интегрирано териториално развитие, в която е водещ партньор и участва в още шест концепции на други кандидати. Всички тези концепции преминаха първия етап на административна проверка.

Най-значимият проект, включващ Община Сливен, е на стойност 74 милиона лева, като 72 милиона и 250 хиляди са предназначени за инфраструктура в четири общини. Водещ партньор в този проект е Община Сливен, с участието на общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, „Индустриален парк – Сливен“ ЕООД, няколко училища в града, Регионалния исторически музей „Д-р С. Табаков“, Художествена галерия „Д. Добрович“, „E. Миролио“ EAD и други организации.

Проектът на Сливен, озаглавен „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“, включва изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура в зона „Север“ на бъдещия индустриален парк, както и подобряване на училищните съоръжения в ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и ОУ „Д. Рохов“. Освен това се предвиждат два обекта за зелена инфраструктура: иновативни тренировъчни площадки на открито за реакция при бедствия и аварии и усвояване на терени на бивши военни поделения за създаване на атрактивна градска среда. Други приоритетни обекти включват ремонт на колодрума за превръщането му в мултифункционално съоръжение с 1200 седящи места.

Общината също така работи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). По ПВУ ще бъдат санирани 16 блока от първия етап на националната програма, а пет блока са подадени за втория етап, който предвижда 20% съфинансиране от сдруженията. Съвместният проект с община Ямбол по градска мобилност е одобрен, което включва закупуването на още нови електробуси в Сливен и изграждането на велоалеи в Ямбол. Проектът за енергийно обновяване на зала „Сирак Скитник“ също е одобрен. Общината обаче среща предизвикателства с големия брой проекти и забавянията при изпълнението им, особено по линия на ПВУ.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев