Президентът Радев, проведе телефонен разговор с президента на Палестина, Махмуд Абас

...........................................
30.03.2024 / 09:37

Президентът на България, Румен Радев, проведе телефонен разговор с президента на Държавата Палестина, Махмуд Абас. Те обсъдиха сериозната ситуация в Ивицата Газа и Западния бряг, съобщават от пресцентъра на Президентството. България изразява голяма загриженост относно продължаващите събития там и осъжда терористичните атаки, особено тази на "Хамас" от 7 октомври миналата година. Въпреки това страната не одобрява загубата на невинни животи, включително тези на жени и деца, което води до хуманитарна криза.

Румен Радев подчерта, че България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавно спиране на огъня и хуманитарни усилия. Той се надява разумът да надделее в полза на бъдещите поколения в Палестина и Израел и за постигане на мирно решение въз основа на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

В допълнение към дискусията за Близкия изток, президентът Радев поиска подкрепата на президента Абас за освобождаването на петимата български моряци, които бяха задържани на борда на кораба Galaxy Leader край бреговете на Йемен. Махмуд Абас обеща да помогне според възможностите си. Той също така оцени високо традиционните приятелски отношения между България и Палестина и призна принципната позиция на България в подкрепа на прекратяването на насилието в региона, освобождаването на заложниците, осигуряването на свободен достъп до хуманитарна помощ за нуждаещото се население в Ивицата Газа и търсенето на мирно решение чрез принципа на двете държави.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев