Специален договор за приемни родители ще бъде регламентиран от Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване

...........................................
30.03.2024 / 13:57

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова обяви, че специален договор за приемни родители ще бъде регламентиран чрез промени в Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване. Този договор ще гарантира техните осигурителни и здравни права, включително правото на пенсия, болнични и други видове осигурителни обезщетения. Целта на законодателната инициатива е да се прекрати негативната тенденция за намаляване на броя на кандидатите за приемни родители и за увеличаване на заявленията за отказ на утвърдени приемни семейства да се грижат за деца в риск.

Шалапатова подчерта, че ако политиката към приемните семейства не се промени, годишно ще губят между 150 и 200 семейства. Според нея регламентирането на приемната грижа в Закона за социалните услуги като отделна социална услуга ще подобри подкрепата към самите приемни родители. До края на 2024 г. трябва да бъде разработен и единен финансов стандарт, за да се осигури финансовото обезпечаване и устойчивост на услугата „приемна грижа“.

Освен това Съветът реши да предложи нова финансова помощ за деца, които по силата на закона трябва да напуснат приемното семейство, когато навършат 18 години. Очаква се решение на Фонд „Социална закрила“ за стартиране на нова програма, по която тези деца ще получат помощ от 1600 лева, съобщава Министерство на труда и социалната политика.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев