Тодор Тагарев участва в националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“

Тодор Тагарев
30.03.2024 / 15:14

НАТО е нещо повече от просто военно-политически съюз; това е предпоставка за подобряване на благосъстоянието на хората, насърчаване на свободата и демократичното развитие. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“, която се проведе на 29 март.

Тагарев отбеляза, че дълго време членството на България в НАТО се разглежда като задължение, което ни се дължи, а не като наша собствена отговорност. Едва в последните години осъзнахме истинското значение на нашето членство, особено след агресията на Русия срещу Украйна. „И какво означава да сме достоен член на НАТО – съюз, в който всеки трябва да носи отговорност, съобразно своя капацитет и да работи с другите, за да може заедно да гарантираме сигурността си“, каза той.

Страната ни работи за по-тясна интеграция в рамките на НАТО и за разширяване на съюзното присъствие на наша територия. Ние участваме във всички процеси на планиране в Алианса и имаме участници в елементи от системата за командване и управление на НАТО в други страни.

Тагарев изрази увереност, че предстои укрепване на европейския стълб в НАТО. „Значително укрепване и поемане на много по-голяма отговорност от тази, с която сме свикнали в Европа“, каза той.

Той завърши изказването си, като изрази убеждението си, че страната ни никога не е стояла по-достойно в НАТО. „С тези бързи промени буквално от последните месеци, си извоювахме обратно позицията на един отговорен, достоен член, с когото могат да се обсъждат всички важни въпроси на съюзната сигурност“, заключи министър Тагарев.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев