Програмата на Европейския парламент от 1 до 7 април

Европейски парламент
31.03.2024 / 15:33

Заседания на комисията

 

Закон за цифровите пазари (DMA). Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите ще проведе обмен на мнения относно прилагането на Закона за цифровите пазари (DMA) с изпълнителния вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер, независими експерти и представители на индустрията. Дискусията ще се фокусира върху първата оценка на съответствието, включително така нареченото „самопредпочитане“ и магазините за приложения. Законодателството установява нови задължения за търсачките, онлайн пазарите, магазините за приложения, онлайн рекламата, съобщенията и дава нови права на предприятията и крайните потребители в ЕС (сряда).

Правила за борба с тормоза. Комисията по конституционни въпроси ще гласува проектодоклад, целящ преразглеждане на вътрешните правила на парламента с цел подобряване на условията на труд. Ревизията ще се съсредоточи върху въвеждането на обучение за предотвратяване на конфликти и тормоз на работното място и за осигуряване на добро управление на офиса (сряда) .

Пленарна подготовка. Политическите групи ще се подготвят за сесията на 10-11 април в Брюксел, където евродепутатите ще обсъждат и ще проведат окончателни гласувания относно новата правна рамка на ЕС за убежището и миграцията, както и относно реформата на енергийните и електроенергийните пазари на ЕС. Те също така ще проведат окончателно гласуване по така наречените „директиви за закуска“, за да помогнат на потребителите да вземат информирани и по-здравословни решения, за по-ефективно третиране и повторно използване на градските отпадъчни води, за сертифициране на ЕС за премахване на въглеродни емисии, за да се помогне за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. и за разширяване на правилата за откриване на материали за сексуално малтретиране на деца онлайн. Парламентът също така ще разисква и ще приеме позициите си на първо четене относно преразглеждането на фармацевтичното законодателство на ЕС и новия закон за мониторинг на почвите, който определя мерки за постигане на здрави почви до 2050 г. Ще има и гласуване на резолюция за закрепване на правото към абортите в Хартата на основните права на ЕС и дебат относно положението по отношение на върховенството на закона в Словакия и в Унгария.

Дневникът на председателя. Във вторник председателят на ЕП Роберта Мецола ще бъде на официално посещение в Кипър, където ще проведе кръгла маса с млади хора. След това тя ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на Кипър Анита Деметриу, след което ще проведат пресконференция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев