В Областната администрация Сливен се проведе среща относно нерегламентираните сметища и управлението на отпадъците в региона

...........................................
05.04.2024 / 19:16

На 3 април в Областната администрация в Сливен се проведе среща относно нерегламентираните сметища и управлението на отпадъците в региона. Срещата беше председателствана от областния управител Маринчо Христов и присъстваха представители от различни институции като РИОСВ, прокуратурата, ДАНС, НАП, РДНСК, кметове на села и др. Кметовете на Сливен и Котел обаче не присъстваха.

Директорът на РИОСВ-Стара Загора Диана Генова съобщи, че има множество сигнали за нерегламентирани дейности с излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) и отпадъци от черни и цветни метали в областта. Тези дейности са нараснали значително през годините и засягат околната среда. Въпреки опитите на контролните органи да извършат проверки, те често са възпрепятствани от собствениците на незаконните сметища. Има подозрения, че лицата, управляващи тези обекти, са свързани.

РИОСВ предостави снимки, показващи сериозните разливи в района на село Речица. Законът държи общините отговорни за управлението на отпадъците на тяхна територия. Областният управител призова общините да изпълнят задълженията си и да предприемат бързи действия за справяне с проблема. Беше обсъдено и потенциалното въздействие на тези сметища върху бизнеса и необходимостта от законови промени за предотвратяване на подобни дейности.

В крайна сметка участниците се съгласиха всяка институция да изпрати своето становище и предложения в рамките на своята компетентност. Те ще бъдат обобщени от РИОСВ и изпратени до МОСВ, Народното събрание, областния управител и други заинтересовани страни за започване на конкретни действия и справяне с проблема с незаконните сметища.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев