Областна администрация в Сливен беше домакин на регионална консултативна среща относно прилагането на системата за дуално обучение

...........................................
15.04.2024 / 20:28

Днес Областна администрация в Сливен беше домакин на регионална консултативна среща относно прилагането на системата за дуално обучение. Събитието беше организирано от Министерството на образованието и науката като част от регионални консултации със заинтересованите страни, свързани с подготовката на проект ДОМИНО-2 (2024-2028 г.) по Швейцарско-българската програма за сътрудничество.

Присъстваха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, представители на Община Сливен, експерти от РУО и други териториални структури, представители на гимназии и училища от областта с професионални паралелки, както и представители на местния бизнес.

Областният управител откри събитието, като подчерта важността на програмата по отношение на възможностите за реализация на младите хора, които тя предлага. Срещата беше ръководена от Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара. Основните цели бяха представяне на следващите стъпки в подкрепа на дуалното обучение, планирани в рамките на Швейцарско-българската програма за сътрудничество - ДОМИНО 2, обсъждане на постигнатите резултати от този тип обучение в област Сливен и визията за бъдещото развитие на тази програма.

Проект ДОМИНО 1 (акроним за „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) създаде модел на обучение в работна среда, съобразен с българските условия, разработи нормативна рамка за прилагането му в образователната система, обучи учители и подкрепи не само училищата, но и работодателите, осигуряващи реални работни места.

Стартирайки проект ДОМИНО, ученици от XI и XII клас имат възможност да се обучават и работят срещу заплащане, съответно 2 или 3 дни в седмицата. От 1 април 2024 г. са въведени нормативни промени, чрез които държавата поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите се в дуална форма на обучение ученици.

Към момента около 300 деца от 6 професионални училища на територията на областта се обучават по тази програма. Тази информация доведе до дискусия относно предизвикателствата, пред които са изправени професионалните гимназии при обучението на кадри, ниските нива на грамотност, липсата на мотивация сред учениците за завършване на средно образование и последващото нежелание да се включат в пазара на труда.

Заинтересованите страни направиха конкретни предложения за подобряване на дуалната форма на обучение, които биха били от полза за нейното бъдеще развитие.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев