Смесеният хор "Добри Чинтулов" с концерт в Сливен

...........................................
24.04.2024 / 11:57

Смесеният хор "Добри Чинтулов" ще изнесе концерт в Сливен в рамките на осмата Национална инициатива на българският хоров съюз "България пее".

В програмата ще вземе участие и Елена Петрова - сопран.

Елена Петрова е родена през 1994 г.в град Сливен. Завършва Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, но се насочва към оперното изкуство след дългогодишното музициране под палката на Маестро Методий Григоров в детски хор „Дружна песен“ и смесен хор „Добри Чинтулов“, гр. Сливен. През 2022 г. завършва образованието си със степен магистър в Национална Музикална Академия „Проф.Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф.Жасмина Костова. Още като студент се включва в редица концерти със Софийската филхармония,симфоничните оркестри на Бургаската и Старозагорската опера, Академичният симфоничен оркестър към НМА, симфоничните оркестри в Пазарджик и Сливен. През 2016г. печели Специалната награда в Академичен конкурс „Проф. Илия Йосифов“. Участва активно в семинара за певци и инструменталисти на Мария Принц през 2016г., майсторските класове на Бруна Балиони 2017г., Анна-Томова Синтова 2018г., Веселина Кацарова, която я удостоява със Специалната награда на майсторския си клас през 2019 г. и майсторските класове на Калуди Калудов през 2021/22 г.

Дебют на професионалната сцена прави в Старозагорската опера през октомври 2016 г. в главната роля на Метела от оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“, последван от „Царицата на Чардаша“ като Силва, „Хубавата Елена“ като Елена и „Херцогинята от Чикаго“ в ролята на Мери. Още играе в съвременната камерна опера от Георгос Минас „Пламъци в платната на нощта“-световна премиера, участва в проекта на Държавната опера в Стара Загора „QUEEN Tribute Concert“ с дуетната песен на Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри „Barcelonа“, както и в балета „Гето“ по хореография на Марио Пиаца и музиката на Горан Брегович. През 2017 дебютира в „Бохеми“ от Пучини като Мюзета, а през 2020 изиграва ролята на Мими в постановката на Държавната опера-Стара Загора. Работила е с диригентите Ивайло Кринчев, Найден Тодоров, Григор Паликаров, Славил Димитров, Димитър Косев, Владимир Бошнаков, Деян Павлов, Алберто Веронезе, Нобуаки Нагата, Андрия Павлич и др. От 2017 г. е част от колектива на Държавната опера-Стара Загора като артист-солист.

Концертът ще се състои на 25 април 2024 г. от 19:00 часа в зала "Зора". Входът е свободен.

Още снимки от новината

Елена Петрова

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев