Служебното правителство осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските производители

Министерски съвет
24.04.2024 / 21:06

Служебното правителство осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските производители, която е приблизително 300 милиона лева, съобщи DarikNews. Средствата ще бъдат изплатени до 15 май. Премиерът Димитър Главчев, вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов се срещнаха с представители на бранша, за да обсъдят въпроса.

Това решение дойде, след като стана ясно, че ангажиментите, поети от предишното правителство към земеделските стопани, не са били финансово обезпечени. Министър-председателят Главчев увери представителите на бранша, че каквото зависи от правителството, ще бъде направено, за да се спази крайният срок.

Вицепремиерът Петкова обясни, че Министерството на финансите прави всичко възможно, за да осигури необходимия ресурс. По-голямата част от средствата ще дойдат от преструктуриране на план-сметката на Държавен фонд „Земеделие“, докато останалата сума ще бъде осигурена чрез пренасочване на средства от централния бюджет. Това действие няма да доведе до увеличаване на дефицита, увери тя.

Министър Тахов съобщи, че сумата от около 300 милиона лева се основава на 52 000 заявления, подадени до Държавен фонд „Земеделие“. Той добави, че засега не може да се говори за втори транш, тъй като все още няма правно основание за прилагането му, което изисква решение на Европейската комисия за удължаване на временната мярка за второто полугодие.

Представителите на земеделските стопани изразиха своята благодарност към министър-председателя Главчев и служебния кабинет за срещата и ги поздравиха за конструктивния подход към сектора. Те оцениха усилията на правителството за осигуряване на помощта и потвърдиха желанието си за продължаване на диалога.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев