Европейският парламент одобри актуализирани планове за завършване на големи трансевропейски транспортни проекти

Европейски парламент
25.04.2024 / 09:52

Европейският парламент одобри актуализирани планове за завършване на големи трансевропейски транспортни проекти, като трансгранични пътища, железопътни линии, мостове и тунели, до края на 2030 г. Целта е да се премахнат пречките и липсващите транспортни връзки, за да се създаде цялостна мрежа до края на 2050 г. Големите транспортни инфраструктурни проекти в основната мрежа TEN-T трябва да бъдат завършени до края на 2030 г., за да се осигури цялостна мрежа до края на 2050 г. За да се ускори внедряването на проекта в мрежата, се въвежда междинен краен срок от 2040 г.

Железопътните линии в основната мрежа TEN-T ще бъдат електрифицирани, като ще се движат със скорости от 100 km/h за товари и ще пресичат вътрешните граници на ЕС средно за по-малко от 25 минути до края на 2030 г. Минимум 160 km/h трябва да стане норма за пътническите влакове от края на 2040 г. Големите европейски летища (обработващи повече от 12 милиона пътници годишно) ще бъдат свързани с трансевропейската железопътна мрежа. За да се гарантират по-добри условия за почивка на професионалните шофьори на камиони, по основните пътища в ЕС ще трябва да бъдат създадени безопасни и сигурни места за паркиране поне на всеки 150 км.

Проектите за транспортна инфраструктура с Русия и Беларус ще бъдат спрени, като вместо това ще бъдат засилени връзките с Украйна и Молдова. Що се отнася до участието на компании от трети страни в големи проекти по TEN-T, държавите-членки ще трябва да информират Европейската комисия за мерките, предприети за намаляване на всеки риск за сигурността.

Членовете на ЕП убедиха правителствата на ЕС да вземат предвид военните нужди (тегло или размер на военния транспорт), когато изграждат или модернизират инфраструктура, която се припокрива с военните транспортни мрежи, за да се гарантира безпроблемното прехвърляне на войски и оборудване. В рамките на една година след влизането в сила на правилата Комисията ще трябва да проведе проучване относно широкомащабните движения с кратко предизвестие в целия ЕС, за да улесни планирането на военната мобилност.

Новите правила относно насоките за развитие на трансевропейската транспортна мрежа бяха приети с 565 гласа „за“, 37 гласа „против“ и 29 гласа „въздържал се“. След като Съветът ги одобри, те ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник. С приемането на това законодателство Парламентът отговаря на очакванията на гражданите относно висококачествена, модерна, зелена и безопасна инфраструктура, осигуряваща свързаност, включително на селските и островните региони, по-специално чрез достъпен обществен транспорт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев