ЕП одобри финансова помощ за 835 уволнени работници от стоманодобивната промишленост в Германия

Европейски парламент
25.04.2024 / 10:18

835 служители на Vallourec Deutschland GmbH, които загубиха работата си поради затварянето на немските заводи за тръби на компанията, ще получат почти 3 милиона евро помощ от ЕС. Евродепутатите признаха, че „пандемията от COVID-19 и руската агресивна война срещу Украйна са намалили икономическата конкурентоспособност и имат отрицателно въздействие върху икономическия растеж в Германия“.

След години на финансови загуби през 2018 г. бяха стартирани редица мерки за преструктуриране и съкращаване и специален план за възстановяване. През 2021 г. Vallourec SA във Франция реши да продаде своите тръбни мелници в Мюлхайм ан дер Рур, в Рурската област, и да се премести офшорно производство в Бразилия. Продажбата се провали, което доведе до окончателното затваряне на обектите и в резултат на останалата работна сила да загуби работата си до 1 януари 2025 г.

Подкрепата има за цел да улесни повторното интегриране на засегнатите работници на пазара на труда, като се признават структурните промени в глобалната стоманодобивна промишленост и местното въздействие върху заетостта. Общата стойност на предложените мерки е 4,97 милиона евро, като ЕФПГ покрива 60% (2,98 милиона евро), а останалите средства се осигуряват от германски национални източници.

Подкрепата включва насоки, включително консултиране и професионално ориентиране, помощ при търсене на работа като търсене на работа и участие в трудови панаири, както и предложения за обучение. Бивши работници също могат да получат финансиране до 22 000 евро, за да започнат собствен бизнес. Те могат да получават надбавки, когато участват в мерки за подкрепа, като например курсове за обучение, и бонуси или надбавки към заплатата, когато започнат нова работа.

 

Следващи стъпки

Докладът на Йенс Гайер (S&D, Германия), който препоръчва на парламента да одобри помощта, беше приет с 602 гласа, 24 против и 3 въздържали се.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията за разселените работници (ЕФПГ) е специален инструмент на ЕС, който облагодетелства европейски работници или самостоятелно заети лица, които са били уволнени поради преструктуриране, и за да им помогне да намерят нова работа. Като общо правило ЕФПГ може да бъде активиран, когато една компания (включително нейните доставчици и производители надолу по веригата) съкрати над 200 работници от МСП в различни сектори в същия регион или в определен сектор в един или повече съседни региона. ЕФПГ има годишен бюджет от 210 милиона евро за периода 2021-2027 г. Той може да финансира от 60% до 85% от стойността на проекти, предназначени да помогнат на съкратените работници да намерят друга работа или да създадат свой собствен бизнес. Националните или регионалните органи прилагат и управляват случаи на ЕФПГ. Всеки проект се изпълнява за две години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев