На 27 април отбелязваме Лазаровден

Лазарки от село Габра, Софийска област
27.04.2024 / 18:56

Лазаровден е християнски празник, празнуван в събота преди Цветница и Страстната седмица, съобщава Уикипидея. Той е посветен на Лазар от Витания, който е възкресен от Исус Христос след смъртта му. Празникът е известен още като Лазарица, Лазар, Лазарова събота и е имен ден за хора с имена Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар и Лъчезара, Лъчезар.

Освен с религиозната си символика, Лазаровден има и богата традиция и обичаи. Един от основните е лазаруването, при който млади неомъжени жени, наречени лазарки, изпълняват песни и танци, за да отпразнуват пристигането на пролетта. Тези лазарки се събират и учат на песни от по-възрастни жени от средата на Великия пост.

На самия Лазаровден лазарките тръгват рано сутринта, носейки кошници, украсени с цветя и зеленина. Те обикалят къщите в селото, пеят лазарски песни и благославят за здраве, щастие и изобилие. Домакините обикновено дават на лазарките яйца, плодове и дребни подаръци. Две лазарки в групата носят криваци, символизиращи мъжкото начало, докато другите две носят кошници за събиране на подаръците.

Песните, изпълнявани по време на лазаруването, са разнообразни и варират в зависимост от човека, към когото са насочени. Те имат за цел да изразят радост и надежда за предстоящия пролетен сезон. Лазаровден е важен момент в живота на младите момичета, тъй като бележи прехода им от детството към зрелостта и готовността им да се оженят.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев