Лазар Лазаров участва в отбелязване на Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

...........................................
27.04.2024 / 20:11

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров отбеляза, че българското правителство предприема стъпки за присъединяване към международни инициативи за намаляване на трудовите злополуки. Той посочи, че България е ратифицирала две основни конвенции на Международната организация на труда (МОТ) – №155 относно безопасността и здравето при работа, и №187 – за насърчаване на безопасността и здравето при работа. Този акт гарантира спазването на основните принципи и права в областта на труда и прилагането на най-високите международни трудови стандарти.

Лазаров добави, че страната ни също се е присъединила към инициативата „Визия Нула“ на Европейската комисия, която има за цел намаляване на смъртните трудови злополуки. Той подчерта, че сътрудничеството между работодатели, синдикати и институции е от съществено значение за намаляването на инцидентите по време на работа в България.

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) разполага с постоянни инструменти за подкрепа на работодателите за инвестиране в здравословни и безопасни условия на труд. Те включват възможности по Фонд „Условия на труд“ и Програма „Развитие на човешките ресурси“. MSTP работи за подобряване на условията на труд и оборудване в българските предприятия. Лазаров призова днешния ден да служи не само като почит към паметта на жертвите, но и като призив за действие за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев