ОДБХ и Икономическа полиция проверяват месарски магазини и търговски обекти в Сливен

Снимката е илюстративна
01.05.2024 / 16:19

В навечерието на Деня на труда и международната работническа солидарност, в Сливен започнаха съвместни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Икономическа полиция на месарски магазини и в търговски обекти, предлагащи яйца и козунаци. Проверките имат за цел да гарантират качеството и безопасността на продуктите, предлагани на потребителите по време на празничния сезон.

Здравните инспектори проверяват основно малки търговски обекти в кварталите, тъй като там се очаква да има пропуски в контрола на качеството и сроковете. Те следят за наличието на необходимите печати върху агнешкото месо, правилно съхранение и документи, които удостоверяват неговия произход, съобщава БНР.

Собственик на проверяван месарски магазин сподели, че от близо месец преди Великденските празници институциите са завишили контрола. Той изрази изненада от внезапната проверка, но същевременно подчерта важността на поддържането на високи стандарти за качество и безопасност на продуктите.

Д-р Юлия Арнаудова от ОДБХ обясни, че потребителите трябва да обърнат внимание на наличието на здравна маркировка (син или червен печат) върху агнешкото месо, тъй като тя гарантира неговата безопасност. Пенсионерката Марина обаче изрази безпокойство относно високата цена на агнешкото, което я накара да закупи само агнешки главички за приготвяне на супа и дроб сарма.

Собственикът на магазина отбеляза, че въпреки високата цена, вече има недостиг на българско агнешко на пазара.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев