Посланик Румен Александров участва в неформално заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел

...........................................
01.05.2024 / 20:32

Постоянният представител на България към ЕС, посланик Румен Александров, участва в неформално заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел на 30 април 2024 г., организирано от белгийското председателство на ЕС. Това събитие събра държави-членки на ЕС и настоящи страни кандидатки за членство в ЕС, включително шестте страни от Западните Балкани, Украйна, Молдова, Грузия и Турция, за да обсъдят върховенството на закона в страните кандидатки и значението му за процеса на присъединяване, съобщи МВнР.

В разширения формат участниците подчертаха ключовото значение на върховенството на закона за процеса на присъединяване. Посланик Александров подчерта необходимостта от защита на правата на лица, принадлежащи към малцинства и общности, както и предотвратяването на престъпления от омраза и език на омразата в страните кандидатки.

След това заседанието продължи във формат само държави-членки на ЕС, където министрите обсъдиха механизмите за върховенство на закона в ЕС и как да ги поддържат ефективни при бъдещо разширяване. България изрази подкрепата си за съществуващите инструменти в ЕС и предложи по-тясно асоцииране на страните кандидатки с европейските агенции и мрежи в областта на върховенството на закона. Европейската комисия планира да публикува своя следващ годишен доклад за върховенството на закона в ЕС на 3 юли 2024 г., който също така ще оцени ситуацията в Албания, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Министрите прегледаха напредъка, постигнат досега в подготовката на Пътна карта за вътрешни реформи в ЕС, която лидерите ще одобрят през юни 2024 г. Посланик Александров подчерта важността на запазването на вземането на решения с единодушие в чувствителни области като външната политика на ЕС, разширяването, бюджета на ЕС, тъй като то гарантира легитимността на решенията и ангажираността на държавите-членки с тях.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимки: МВнР
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев