Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения са спасени в "Майчин дом"

Снимката е илюстративна
03.05.2024 / 16:45

Две бременни жени с високи рискове и животозастрашаващи усложнения успешно са били спасени в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София.

В първия случай 36-годишна жена от Велико Търново страдала от екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения), причинено от автоимунно състояние, което кара тялото да разрушава собствените си тромбоцити. Бременността първоначално протичала леко. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и в крайна сметка е насочена към „Майчин дом“ в София, където остава за кратко. Тя е трябва да постъпи в „Майчин дом“ месец преди очакваното раждане поради преждевременно изтичане на околоплодната течност, но вместо това пристигнала по спешност в 38 гестационна седмица. Майката дошла с тромбоцити 20 g/l, докато нормалните стойности трябвало да варират от 140-440 g/l, казват лекарите в "Майчин дом".

Тъй като майката и бебето са като „скачени съдове“, всяко влошаване на майката поставя детето в риск. Поради невъзможност за кръвосъсирване нито раждането, нито хирургическата намеса може да бъде извършена. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцитите и съществува висок риск от обилен кръвоизлив веднага след раждането.

Вторият случай включва 26-годишна жена от Берковица, която е подложена на спешно цезарово сечение в 33 гестационна седмица поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото й на прикрепване към матката. Това е сериозно животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, често водещо до перинатална смъртност. Цезаровото сечение е извършено от екипа на професор д-р Иван Костов.

И двете майки и техните бебета са стабилни към момента, съобщават за DarikNews от „Майчин дом“.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев