Днес е Разпети петък

Исус Христос
03.05.2024 / 18:06

Днес е Разпети петък - денят, в който Божият син Исус Христос е бил разпнат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Това е най-тъжният ден от годината за християните, тъй като отбелязва смъртта на Исус.

На този ден в църквите се провежда специална служба, наречена "Опело Христово". По време на службата се четат специални текстове от Библията, които описват страданията на Исус. Вярващите стоят с запалени свещи, символизиращи светлината на Спасителя по време на страданията му.

Не е позволено да се яде и пие нещо, дори вода, през целия ден. Това е начин да си спомним за тежките времена на Исус в пустинята, когато той гладуваше и жадуваше.

В средата на църквата се поставя специална маса, покрита с плащеница - парче плат с изображение на тялото на Исус. Хората минават под масата, за да покажат уважението и любовта си към Исус.

Вечерта има друга специална служба, където се напомня за смъртта на Исус. Това е тъжен момент за християните, но също така им напомня за обещанието за вечен живот чрез вяра в Исус.

По материали от Интернет
Снимка: Pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев