В края на миналия месец се проведе неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване в Брюксел

Европейски парламент
04.05.2024 / 14:35

В края на миналия месец се проведе неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване в Брюксел, на което присъстваше делегация от България, ръководена от заместник-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски. Здравните министри обсъдиха важни въпроси, свързани със здравната работна сила, осигуряването на доставките на лекарствени продукти и Европейския план за борба с рака, като се фокусираха върху първичните профилактични грижи.

По време на дискусията относно недостига на здравни специалисти, министрите идентифицираха проблема като сериозен и споделиха потенциални решения, съобщиха от Министерство на здравеопазването. България подчерта значението на привличането на медицински специалисти в определени райони и насърчаването на дефицитните специалности на национално ниво. Страната призова за европейска подкрепа за националните инициативи в търсенето на решения. Министрите се съгласиха да обменят опит и добри практики, както и да проучат възможностите за допълнително развитие на медицинските професионалисти.

Що се отнася до гарантирането на доставките на лекарствени продукти, имаше различни гледни точки. Някои държави-членки, включително България, предпочетоха да запазят автономията си по отношение на обществените поръчки, ценообразуването и реимбурсирането на лекарства. Други държави-членки обаче настояха за по-голяма хармонизация на равнището на ЕС. Министрите се съгласиха да продължат да си сътрудничат и да споделят добри практики, без да се обвързват с никакви задължителни рамки или предварителни ангажименти за покупка на количества.

Работният обяд, посветен на Плана за борба с рака и първичните грижи за предотвратяване на заболяванията, позволи на министрите да споделят информация за националните мерки, насочени към промоция и превенция на заболявания. Това доведе до полезен обмен на опит и идеи, които биха могли да допринесат за разработването на ефективни стратегии за подобряване на резултатите от здравето в целия Европейски съюз.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев