На 4 май академик Методий Григоров щеше да навърши 87 години, отиде си от този свят на 83 години

Академик Методий Григоров
04.05.2024 / 16:18

Методий Димитров Григоров е виден български диригент и академик на Българската академия на науките и изкуствата. Той има значителен принос в областта на църковната музика, съобщава Уикипидея. Роден е на 4 май 1937 г. в семейството на свещеник и църковен певец. Завършва Софийската духовна семинария, Духовната академия „Св. Климент Охридски“ и Българската държавна консерватория. Специализира хорово дирижиране в Полша.

През годините Григоров е бил хормайстор в Сливенската опера, диригент на различни църковни хорове, диригент на смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“ и на няколко други ученически хора. Той е първият в България, който адаптира църковните песнопения от църковнославянски на съвременен български език. За този свой принос той получава званието „протопсалт“ (първопевец) на Българската православна църква през 1999 г.

Григоров е автор на над 250 статии в областта на музиката и е издал 12 църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език. През 2007 г. Българското национално радио го обявява за „музикант на годината за цялостен принос“. Носител е на различни награди и отличия, включително орден „Кирил и Методий“ – I степен, почетна грамота от Министерството на културата и голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“.

Методий Григоров умира на 9 юли 2020 г. в Сливен.

Снимка: https://dveri.bg/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев