Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на двата химна в края на април

...........................................
06.05.2024 / 10:44

Диригентът Найден Тодоров и музикантите от Софийската филхармония записаха нови дигитални версии на химните на България и Европейския съюз в края на април. Тези записи скоро ще бъдат достъпни безплатно на уебсайта на Министерски съвет, където държавни институции могат да ги изтеглят за използване в официални събития и церемонии.

Новите записи бяха направени в зала „България“ и съчетават висококачествено музикално изпълнение с модерна аудиотехника. Министър Тодоров вярва, че в технологично напредналото 21-ви столетие България заслужава да има цифрови версии на оригиналните си химни, за да представи достойно своята култура и история в дигиталната ера.

Основната мелодия на националния химн на България, „Горда Стара планина“, е композирана от Цветан Радославов през 1885 г. Тя е адаптирана за оркестър от известния български композитор Александър Райчев. Химнът на Европейския съюз, „Ода на радостта“, е част от финала на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, която включва стихотворението на Фридрих Шилер.

Българският химн може да бъде изтеглен от уебсайта на Министерски съвет, докато европейската версия ще бъде публикувана на 9 май, Деня на Европа.

 

Химнът на Република България може да изтеглите от тук.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев