ЕК завърши оценката си на ситуацията с върховенството на закона в Полша и реши, че вече няма сериозен риск от нарушаването му

Европейски парламент
06.05.2024 / 16:13

Европейската комисия завърши оценката си на ситуацията с върховенството на закона в Полша и реши, че вече няма сериозен риск от нарушаването му. Поради тази причина Комисията възнамерява да прекрати процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз, която беше инициирана през 2017 г., съобщи БНР.

Комисията отбелязва, че Полша предприе редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на опасенията относно независимостта на съдебната власт. Страната призна върховенството на правото на ЕС и се ангажира да прилага всички решения на Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека, свързани с върховенството на закона, включително независимостта на съдиите.

Важно е да се спомене, че Полша се присъедини към Европейската прокуратура през февруари тази година.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, ще представи предложението на Съвета „Общи въпроси“, след което ще вземе предвид неговите коментари и официално ще прекрати процедурата.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев