Кметът Стефан Радев даде официален старт на Майските дни на културата в Сливен

...........................................
07.05.2024 / 22:51

На официална церемония тази вечер, кметът Стефан Радев даде официален старт на Майските дни на културата в Сливен. Това се случи на площад „Хаджи Димитър“ със запалване на символния огън.

На открита сцена на площада, ансамбъл „Българе“ зарадваха своите почитатели със свои изпълнения.

„Щастлив съм, че отново заедно можем да запалим символния огън на духа. Огън, който вярвам, че никога не изгасва в нас. Огънят е символ на светлината, на това, което ни държи будни, на пречистващата сила на природата. Нашият град наистина е благословен освен с революционери, с хайдути и с индустриалци. Можем да се гордеем с хората на духа“, каза кметът Радев в своето слово.

Стефан Радев пожела на всички този огън никога да не угасва. „Да се прекланяме пред нашите предци, но и да гледаме с ентусиазъм в бъдещето и нека огъня на духа да озарява пътя ни“, допълни Радев.

Кметът Стефан Радев каза още, че е радостен да обяви поредните Майски дни за открити.

Програмата и тази година обещава разнообразна и цветна палитра за всички възрасти, вкусове и интереси.

На 8 май ще бъде даден старт на XXVI Национален фестивал на детската книга, който ще продължи до 10 май.

На 10 май ще отбележим 184 години от рождението на Хаджи Димитър. В 10:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В 17:00 часа официално ще бъде открита реставрираната Къща-музей на сливенския воевода.

На 14 май в зала „Сливен“ ще бъдат връчени наградите на лауреатите на X Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ – с участието на театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“.

В навечерието на 24 май Община Сливен ще връчи традиционната награда „Аргира Жечкова“, която се присъжда на жена - учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

С множество прояви Община Сливен ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Ден по-късно започва XXV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“. Дефилето на участниците ще започне от Градската градина в 17:15 часа, ще премине по булевард „Цар Освободител“ и ще стигне до площад „Хаджи Димитър“. Там ще се проведе официалната церемония по откриването на фестивала и концерта на всички участници. Фестивалът ще приключи с гала концерт на 27 май в Драматичен театър „Стефан Киров“.

„София филм фест в Сливен‘2024“ ще се проведе от 28 до 30 май.

С подробната програма можете да се запознаете на следния линк:

https://mun.sliven.bg/uploads/B9945F12C20D7B2B22E04981A25CA722

Малко по-рано днес, ансамбъл „Българе“ представиха в Драматичен театър „Стефан Киров“ концерт-спектакъла „Обичаите на България“.

Още снимки от новината

Кметът Стефан Радев
Ансамбъл "Българе"
...........................................
...........................................
...........................................

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев