В галерия „Димитър Добрович“ е подредена самостоятелната изложба-илюстрации на Кирил Златков

Кирил Златков и Борис Стоилов
08.05.2024 / 16:05

В галерия „Димитър Добрович” е подредена самостоятелната изложба-илюстрации на Кирил Златков. Златков е носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023 г.

Изложбата бе открита от художника Борис Стоилов. По време на представянето на експозицията, посетителите получиха безплатно каталог на изложбата, издаден от РБ “Сава Доброплодни“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Кирил Златков е роден през 1969 г. в гр. Варна. Завършил е специалност „Графика” в Националната художествена академия - София през 1996 г. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор. Преподавал е шрифт и типография във Варненския свободен университет.

Кирил Златков е художник, проникновен изследовател и познавач на взаимодействията между образ и текст. Автор e и на десетки плакати, страстно е отдаден на изкуството на книгата в неговите различни превъплъщения: оформление, типография, илюстрация, шрифт и визуална цялост.

През последните години фокус на дейността му са книгите. Съвместно със Зорница Христова създава картинните книги „Когато искам да мълча” /2015/ и „История за краля и дъжда” /2019/. Той е не само художник на книги за деца, а и оформител на корици на книги, комикси и др.

Сътрудничи с издателствата: „Точица“, „Факел Експрес“, „Жанет 45“, „Аквариус“, Издателство за поезия „Да“, „Колибри“, „Лист“, „Сиби“, „Валентин Траянов“ и др.

Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света.

Един от авторите е на инициативата "За българска кирилица"(cyrillic.bg). Куратор е на изложбите „Нова българска типография - 1” (2013) и „Нова българска типография - 2” (2019).

Носител е на множество награди, сред които: Награда за български автор - Триенале на сценичния плакат, 2010г.; „Златен лъв” 2014г. за кн.„Даниил Хармс. Избрани произведения”. Издателство „Факел експрес”; „Хр. Г. Данов“ 2015г. за детска книга – за книгата „Когато искам да мълча” - авт. Зорница Христова, изд. „Точица“; Наградата „Златна четка“ 2017г. - за художествено оформление; Награда за български автор на Международното триенале на сценичния плакат - София за плаката му "Театърът – това съм аз"; Наградата „Христо Г. Данов“ 2020г. в категория „Дизайн и оформление на книга“; Националната награда „Константин Константинов“ 2023 г. – за принос в детското книгоиздаване, в категория „Илюстратор“, за художествено оформление на книгата „Мишките отиват на опера“ с автор М. Донева /ИК “Жанет 45“/; Голямата награда в конкурса „Шопен 200” и др.

Още снимки от новината

Картини от изложбата
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
Присъстващите на откриването на изложбата
Посетителите разглеждат изложбата

 

Текст, снимки и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев