Европейският парламент и Международната фондация „Карл Велики“ присъдиха Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г.

Европейски парламент
08.05.2024 / 20:59

Европейският парламент и Международната фондация „Карл Велики“ присъдиха Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2024 г. на церемония в Аахен. Наградата беше спечелена от литовската кампания „Пътеките на сестринството“ за борба с насилието срещу жени, френската платформа „Мислете, действайте и се застъпвайте заедно“ за овластяване на младите хора и германското онлайн списание „Европа“ за визуална журналистика.

Първата награда от 7500 евро отиде при „Пътеките на сестринството“ от Литва – многостранна кампания за повишаване на осведомеността и борба с насилието срещу жени в региона на Балтийско море. Използвайки стенописи, наръчници, семинари, уеб семинари и кампании в социалните медии, кампанията ангажира общността и предостави информация за предотвратяване на насилието срещу жени и подкрепа на жертвите.

Втора награда (5000 евро) получи френската платформа „Мислете, действайте и се застъпвайте заедно, за да не изоставите младите хора“. Проектът имаше за цел да мобилизира европейски млади хора от неравностойно положение. За повече от две години проектът събра сто младежи от над десет европейски страни, преживели бедност и изключване. Те се срещаха редовно, за да обмислят и обсъждат несправедливите ситуации, които изпитват ежедневно.

Третата награда от 2500 евро отиде при онлайн списанието Europa от Германия, което визуализира многообразието на Европа чрез инфографики, карти и статистика, предлагайки яснота и достъпност, за да улесни разбирането на Европа. Вместо дълги текстове, списанието използва визуална журналистика и лесно смилаема визуализация, за да отразява политиката, културата, околната среда и обществото.

Европейската младежка награда „Карл Велики“, присъждана съвместно от Европейския парламент и Международната фондация „Карл Велики“, е отворена за инициативи на млади хора на възраст 16-30 години, участващи в проекти, които укрепват демокрацията и подкрепят активното участие. От 2008 г. досега 5866 проекта са се състезавали за наградата. Всяка година национални и европейски журита избират проект от всяка държава от ЕС. 27 национални победители бяха поканени на церемонията по награждаването в Аахен на 7 май 2024 г., където бяха обявени тримата победители от ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев