На 9 май отбелязваме Деня на Европа

Европейски парламент
09.05.2024 / 10:54

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа, съобщава БНР. Тази дата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман от 1950 г., когато френският министър на външните работи предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която полага основите на Европейския съюз.

Тържественото отбелязване на Деня на Европа в България включва различни събития в цялата страна. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемония по издигане на знамето на Европейския съюз в София. Те също така ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин по повод 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

В София ще се проведе публична дискусия на тема "Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа", където млади хора ще имат възможност да разговарят с кандидати за членове на Европейския парламент. Събития, посветени на Деня на Европа, ще има и в други градове, включително Ямбол, Чепеларе и Пловдив.

Като цяло Денят на Европа е празник на единството, солидарността и споделените ценности на Европейския съюз. Това е ден, в който празнуваме мира и напредъка, постигнат чрез интеграция и сътрудничество между европейските държави.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев