Представиха пред румънски експерти българският модел на правната помощ

...........................................
11.05.2024 / 19:54

Министърът на правосъдието Мария Павлова представи българския модел на правна помощ пред магистрати, адвокати и представители на изпълнителната власт на Румъния. Събитието беше част от конференция относно регламентирането, организацията и прилагането на правната помощ, организирана от Националното бюро за правна помощ (НБПП), съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Основният фокус на дискусията беше върху осигуряването на равен достъп до правосъдие за хора в неравностойно положение, с ниски доходи и уязвими групи, чиито основни защитници трябва да бъдат държавата и правните професионалисти.

Председателят на НБПП Наталия Илиева обясни, че целта на конференцията е да запознае румънските колеги с функциите на националния орган, който наблюдава и контролира предоставянето на правна помощ, тъй като такъв механизъм все още не съществува в Румъния. По време на конференцията гостите от Румъния имаха възможност да чуят за напредъка и постиженията на НБПП през 18-годишната му история, както и за текущите усилия на Министерството на правосъдието за подобряване на ефективността на правната помощ чрез актуализиране на законодателството и възнагражденията на адвокатите, вписани в Националния регистър за правна помощ.

В допълнение към представянето на модела на правна помощ в България, участниците обсъдиха системите и правната рамка на правната помощ в двете страни, като се спряха на предизвикателствата и добрите практики, свързани с предоставянето на тази жизненоважна услуга. Конференцията предостави ценна възможност за обмен на знания и опит между професионалисти от областта на правосъдието и правните услуги от България и Румъния, като насърчи по-нататъшното сътрудничество и хармонизиране на правните системи в региона.

Снимка: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев