НОИ предлага увеличението на пенсиите от 1 юли да бъде по-малко от предварително обявеното

Снимката е илюстративна
12.05.2024 / 13:43

Националният осигурителен институт предложи увеличение на пенсиите от 1 юли, което може да е по-малко от първоначално обявеното. Предложението предстои да бъде гласувано следващата седмица, съобщи NOVA. Очакваното осъвременяване на пенсиите се изчислява според т.нар. "швейцарско правило", което взема предвид 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Първоначално се очакваше 11% увеличение, но новите изчисления предполагат 10% увеличение вместо това.

Това увеличение се разглежда като недостатъчно от някои пенсионери, тъй като те вярват, че цените са се увеличили повече, отколкото се е предвиждало. Например Пенка Живкова от Пловдив смята, че 10% увеличение на нейната 620-лева пенсия няма да направи голяма разлика. Икономистът Стоян Панчев обаче посочва, че въпреки че цените все още се покачват, те не нарастват със същите темпове като миналата или по-миналата година.

Ако пенсионното увеличение е по-малко от очакваното, това потенциално може да спести 100 милиона лева в държавната хазна. Това може да помогне за справяне с проблемите със събираемостта на бюджета, пред които е изправено Министерството на финансите. Разчетите на финансовото министерство показват, че индексацията на пенсиите може да продължи да намалява през следващите години, като се очаква да достигне около 4% до 2027 г., ако настоящият темп на инфлация се запази.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев