Домакинствата, засегнати от наводненията в село Делейна, подадоха заявления за еднократна помощ

...........................................
12.05.2024 / 17:40

Десетте домакинства, засегнати от наводненията в село Делейна на 8 май, вече са подали заявления за еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали нужди. Социални работници от дирекция „Социално подпомагане“ – Брегово, са помогнали на пострадалите да опишат щетите и да попълнят необходимите документи. Еднократната помощ варира до 1578 лв., което е три пъти над линията на бедност за 2024 г.

След като получат одобрение за тази помощ, семействата могат да кандидатстват за подкрепа от Фонд „Социална закрила“ на Министерство на труда и социалната политика. Фондът предлага до 2500 лв. за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Заявленията за фонда се подават чрез общините.

При обходите на място в град Плевен и района не са открити пострадали жилищни сгради и не са подавани заявления за еднократна помощ. Въпреки това две социални услуги и Домашният социален патронаж са засегнати от наводненията. Четири помещения в Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания са наводнени, а над две спални помещения в друг ЦНСТ за деца и младежи с увреждания са имали течове на покрива. Щетите в социалните услуги вече са отстранени. Все още неизползваеми са помещенията на Домашния социален патронаж в Плевен, които в момента се почистват.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев