В Сливен наградиха лауреатите от X Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кметът Стефан Радев връчва наградата на поета Кръстьо Раленков
14.05.2024 / 21:12

Поетът Кръстьо Раленков получи тази вечер голямата награда „Дамян Дамянов“. Това се случи на тържествена церемония в зала „Сливен“, в рамките на Х Национален конкурс за поезия.

Раленков е автор на няколко поетически книги. Завършва философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ Има публикации в периодичния печат и в редица литературни издания. Кръстьо Раленков получи плакет, диплом и парична премия, осигурена от Община Сливен. Наградата му бе връчена от кмета Стефан Радев.

„Община Сливен връчва наградата „Дамян Дамянов“ за десети пореден път като знак на почит и признателност за неговото творчество. Пожелавам на всички участници в конкурса да могат да докоснат с думите, така, както го прави и днес Дамян Дамянов“, каза кмета Радев в своето приветствие.

На церемонията бе връчена и награда за дебют на Анастасия Стоева от град София. Тя е критик, поет, дизайнер, илюстратор, аниматор. Изучавала е анимационни снимки в Нов български университет. Публикува разкази, сценарии, статии и стихове в различни периодични издания. От 2023 година е графичен дизайнер в издателство „Мусагена“. Наградата за дебют бе връчена от съпругата на Дамян Дамянов – Надежда Захариева.

Националният конкурс за поезия се провежда за десети път. Участниците се състезават за наградата на Община Сливен, на името на „Дамян Дамянов“ и награда за дебютна книга, осигурена от агенция „Компас“.

Участниците бяха оценявания от комисия с председател Надежда Захариева и членове, поетесата Валентина Радинска, Тенко Тенев – поет и председател на дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов“ през 2008 г., Теньо Тенев – поет и д-р Росица Петрова Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“.

В тържествената церемония взеха участие, с музикално-поетичен рецитал, театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“.

Още снимки от новината

Кръстьо Раленков
Надежда Захариева връчва наградата на Анастасия Стоева
Анастасия Стоева
Музикално-поетичен рецитал на театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

 

Текст, снимки и видеоклипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев