Бюджетът за еко схеми, свързани с климата, околната среда и хуманното отношение към животните, е определен на 203,6 милиона евро

...........................................
14.05.2024 / 22:01

Бюджетът за еко схеми, свързани с климата, околната среда и хуманното отношение към животните, е определен на 203,6 милиона евро. Тези схеми включват плащания на хектар въз основа на екологични практики. Най-големите бюджети са разпределени за еко схемата за намаляване на употребата на пестициди (приблизително 86 милиона лева), еко схемата за разнообразяване на отглежданите култури (44 милиона евро) и еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал (40 милиона евро). Заместник-министърът на земеделието и храните подчерта важността на тези схеми за насърчаване на устойчиви земеделски практики.

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. е изпратен до Европейската комисия и се очаква одобрение до края на май. Министерството на земеделието провежда информационна кампания относно директните плащания за 2024 г., за да помогне на земеделските производители да разберат новите изисквания и да отговорят на тях. Експерти от министерството също така обясниха стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Новите елементи в тези стандарти включват специфични практики за предотвратяване на ерозия на почвата и поддържане на минимална почвена покривка.

Последният прием за държавна помощ за хуманно отношение към животните в секторите свиневъдство и птицевъдство вече е започнал. По време на срещите със земеделски производители от Стара Загора и Сливен бяха обсъдени тези и други теми, свързани с устойчивото развитие на селското стопанство в България. На събитията присъстваха над 200 фермери, които имаха възможност да задават въпроси и да получат информация от експертите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев