Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк

...........................................
15.05.2024 / 14:10

Община Сливен временно забавя плановете си за изграждане на фотоволтаичен парк поради нестабилността и риска, свързани с настоящия пазар на електроенергия. Тази информация беше споделена по време на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, проведена в сградата на Общината. Решението дойде след разглеждане на различни гледни точки и предложения относно проекта, както и анализ на бързо променящия се и непредсказуем характер на пазара на електроенергия.

Първоначалната идея за създаване на фотоволтаичен парк за собствени нужди възниква в края на 2021 г. Предложеният бизнес план включва изграждането на две еднакви фотоволтаични централи с капацитет от 3,5 MWh всяка. Едната от тези централи вече има осигурено финансиране от приходи в размер на 4,8 милиона лева от договор за възмездно право на строеж. За изграждането на втората централа ще се използва заем от 5 милиона лева при благоприятни лихвени проценти и срок на изплащане от 15 години, с първите две години без плащания.

Досега Общината е получила становище от "Eлектроразпределение Юг", окончателен договор за свързване към електрическата мрежа, технически проект и разрешително за строеж. Строителните работи трябваше да започнат в началото на 2024 г. Въпреки това, кметът Стефан Радев подчерта, че настоящата ситуация е динамична, като волатилността на цените на електроенергията на българския пазар поражда опасения и съмнения относно осъществимостта на проекта.

По време на последвалите дискусии бяха обсъдени различни алтернативи, което доведе до решение за временно спиране на строителните дейности, свързани с изграждането на фотоволтаичния парк. Дискусиите ще бъдат подновени през есента, като Общината остава отворена за допълнителни предложения и обратна връзка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев