Президентът Радев изрази сериозна загриженост относно потенциалното разпалване на страсти от войната между Русия и Украйна в Европа

Президентът Румен Радев
18.05.2024 / 16:07

Президентът Румен Радев изрази сериозна загриженост относно потенциалното разпалване на страсти от войната между Русия и Украйна в Европа и подчерта важността на насърчаването на мира и диалога вместо разпространението на омраза и нетолерантност. Той направи тези коментари в отговор на въпроса за опита за убийство на словашкия министър-председател Роберт Фицо, който беше извършено поради подкрепата му за мирни преговори, съобщиха от Президентството.

Радев посочи, че опитът за покушение срещу Фицо демонстрира катастрофалните последици от проповядването на нетърпимост към различните мнения и омраза в европейските общества. Той осъди продължаващото нагнетяване на враждебност към чуждите гласове и припомни дългогодишните си предупреждения за нарастващата опасност от война. Държавният глава настоя, че продължаването на войната и стремежът към невъзможна победа над Русия са неприемливи и че подобни действия са довели до множество негативни резултати.

Той обвини много политици, партии и медии, че допринасят за разпространението на омраза в Европа чрез етикетиране на всеки несъгласен глас като "проруски", което е както несправедливо, така и вредно. Президентът призова за здрав разум и ефективно дипломатическо усилие за постигане на мир в Украйна, вместо да се продължи с изпращането на оръжия, което само би удължило конфликта и причинило допълнителни страдания и разрушения.

Радев подчерта, че изборът между войната и мира ще бъде ключов фактор при предстоящите избори и че всеки гражданин носи отговорност да вземе информирано решение. Той също така предупреди, че ако войната продължи, Украйна ще понесе огромни човешки и икономически загуби, които Европа ще трябва да понесе и компенсира. Държавният глава завърши изявлението си, като подчерта необходимостта от диалог и разбирателство между нациите за постигане на траен мир и стабилност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев