По вариант 1 ще пишат зрелостниците по всички предмети от днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет

Снимката е илюстративна
20.05.2024 / 08:43

Вариант 1 е изтеглен за втората задължителна матура на зрелостниците по профилиращ предмет, която ще се проведе днес, съобщи БТА. Около 25 000 гимназисти се очакваше да се явят на този изпит, като английският език беше най-предпочитаният избор с близо 13 000 студенти. Други популярни избори включват география и икономика, биология и здравно образование. Математиката имаше 1383 записани студенти, докато философията и предприемачеството имаха съответно над 1000 студенти.

Английският език традиционно е най-популярният избор сред зрелостниците за втората матура, следван от географията с приблизително 2200 ученици, биологията със 2000, философията, историята и цивилизацията, и математиката профилирана подготовка. Заместник-министърът на образованието Емилия Лазарова отбеляза, че технически проблеми, довели до трудности при отпечатването на изпитни материали на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май, няма да повлияят негативно на представянето на учениците. Само малка част от учениците – по-малко от 0,2% – биха могли да бъдат засегнати, но техните интереси ще бъдат защитени.

Очакваше се около 21 000 зрелостници да се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация днес. Половината от тях ще защитят дипломен проект, докато другите ще разработят изпитна тема по теория на професията или ще решат тест по теория на професията. Над 7700 квестори бяха ангажирани с провеждането на изпитите. Изпитът започна в 8:30 часа. На първата задължителна матура по български език и литература, която се състоя на 17 май, се явиха 46 923 дваманадесетокласници.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев