Община Сливен отново е на първо място по общ рейтинг на активна прозрачност сред всички 560 институции в България за 2024 г.

...........................................
21.05.2024 / 22:11

Община Сливен отново е на първо място по общ рейтинг на активна прозрачност сред всички 560 институции в България за 2024 г. Тя отговаря на всички индикатори, заложени в проучването, което я прави първенец. Миналата година тя също беше на върха на „Картата на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините“.

В тази конкуренция всички министерства, областни администрации и агенции остават зад сливенската община. Например Министерският съвет е на 90-то място, докато Министерството на иновациите и растежа е на 85-та позиция, а Министерството на електронното управление е на 94-то място.

Проучването, проведено от Фондация „Програма достъп до информация“, имаше за цел да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за активно публикуване на информация в интернет и как отговарят на подадени заявления за достъп по електронен път.

По време на проучването бяха изпратени 560 електронни заявления до всяка от оценяваните администрации, с искане за информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2023 г. по дела срещу решения по ЗДОИ. Община Сливен отговори в рамките на три дни и предостави пълен достъп до поисканата информация, което допринесе за високия им резултат.

През изминалата година Община Сливен нямаше нито един отказ за предоставяне на обществена информация. Нивото на прозрачност през 2024 г. беше оценено прецизно и обективно по утвърдена методология с точкова система по голям брой индикатори:

116 индикатора за общините,

94 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет,

82 индикатора за териториални звена на централни органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет.

Екип от експерти (юристи, журналисти) от „Програма достъп до информация“ прегледа и оцени интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт в периода от 1 март до 29 април 2024 г.

Кметът Стефан Радев изрази радостта си от това поредно признание за работата на общината по прилагането на ЗДОИ. Той благодари на екипа от експерти, които работят неуморно и компетентно по ЗДОИ, поддържайки нивото на прозрачност високо. Председателят на Управителния съвет на „Програма достъп до информация“ Гергана Жулева похвали Община Сливен, че са се превърнали в шампиони по достъпа до информация, познаващи отлично закона. Тя подчерта, че общината винаги е на челните позиции и тази година води в рейтинга поради пълното си съответствие със задълженията за активно публикуване на информация, както е посочено в ЗДОИ.

Резултатите от проучването могат да бъдат намерени онлайн: Граждански одит на активната прозрачност 2024 | Програма Достъп до информация (aip-bg.org)

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев