На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

Снимката е илюстративна
27.05.2024 / 09:46

На 27 май всяка година отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Този ден започва да се празнува през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина (EUSEM). Целта на този ден е да съберем хора и лидери от цял ​​свят, за да говорим за спешната медицина и колко е важно работата на тези, които работят в тази област на медицината.

Едно от най-важните неща, които трябва да запомним, е, че навсякъде по света трябва да имаме добри, подготвени и организирани спешни медицински системи. Това означава, че болниците и лекарите трябва да са готови да помогнат на всеки, който се нуждае от спешна помощ. Ако успеем да направим това, повече хора ще оцелеят след спешни случаи и ще имат по-малко увреждания.

Историята на Спешната медицина започва през 1994 г., когато група лекари от Льовен, Белгия, създават "Клуба Льовен". Те бяха интензивни медици, които искаха да направят нещо специално за пациентите, които се нуждаят от незабавна помощ. През същата година България беше една от първите пет страни в Европа, които започнаха да учат лекарите как да бъдат специалисти по спешна медицина. Днес дори медицинските сестри могат да станат специалисти по спешна медицинска помощ.

За да напомня колко е важна спешната медицинска помощ, Европейската асоциация по спешната медицина призовава всички да използват 27 май, за да мислят за нея и да предприемат стъпки, за да я подкрепят.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев