Успешно приключи поредната съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ

...........................................
29.05.2024 / 21:07

Силите за специални операции на България и на САЩ успешно приключиха съвместна подготовка, която се проведе в периода 7-29 май в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Участие взеха формирования от 1-ва, 68-а, 86-а и 3-а група „Специални сили“ на СКСО и 20-а група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ, съобщават от Министерство на отбраната.

Целта на подготовката беше да подобри уменията на екипите при съвместно отработване на задачи, включително огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с фокус върху тактическите действия в градска среда и затворени пространства. Заниманията бяха интензивни, но операторите от Специалните сили на двете страни показаха висока мотивация и умения. Те обмениха опит относно използваните стандартни оперативни процедури за проникване в сгради, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.

Кулминацията на подготовката беше двудневно тактическо учение на тема „Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници“. Сформирани бяха съвместни български-американски екипи за специални операции, които получиха задача, планираха и изпълниха директни действия върху обект на противникови сили. По време на изпълнението беше събрана разузнавателна информация за държан заложник в съседен обект. След щателно планиране и прецизно проведена операция, на следващия ден заложникът беше освободен.

Тези съвместни подготовки между силите за специални операции на България и на САЩ се провеждат редовно през последните години. Те помагат за поддържането и подобряването на способностите на бойните формирования на СКСО и допринасят за постигането на пълна оперативна съвместимост с партньорите от Силите за специални операции на САЩ.

Приключването на подготовката беше отбелязано с церемония, на която командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев изрази благодарността си към участниците и оцени високо постигнатите резултати и отличната сглобеност на съвместните екипи. Присъстваха и офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев