Светлана Цихановская, Александра Матвийчук и Лорент Салех са сред лауреатите на Сахаров

Европейски парламент
01.06.2024 / 21:01

Светлана Цихановская, Александра Матвийчук и Лорент Салех са сред лауреатите на наградата Сахаров, които призовават гражданите да гласуват на европейските избори. Последните лауреати на наградата Сахаров и техните екипи споделиха послания с гражданите на ЕС преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни в кампанията #UseYourVote.

Александра Матвийчук, лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г. и председател на Центъра за граждански свободи, сподели: „Губим свободата в света. Използвайте гласа си, за да защитите демокрацията, използвайте гласа си за онези, които не могат.“ Беларуският опозиционен лидер Светлана Цихановская, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2020 г., подчерта: „Скъпи съграждани на Европа, в Европа вие имате ценен дар: властта да избирате своите лидери и да оформяте бъдещето си.“ Лорент Салех, бивш политически затворник, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2017 г., представляващ демократичната опозиция във Венецуела, добави: „Демокрацията е система, която трудно се изгражда, но и много лесно се губи.“

Видеото включва и Леонид Волков, бивш началник на кабинета на Алексей Навални, лауреат на наградата „Сахаров“ за 2021 г., който почина в затвора в Русия на 16 февруари 2024 г. Членовете на мрежата на Sakharov Fellowship, като модната дизайнерка Louise Xin (Швеция), също споделят своето послание с гражданите на ЕС.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е най-високото признание, отдавано от Европейския съюз на работа в областта на правата на човека. Той признава лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Наградата и свързаната с нея мрежа подкрепят и овластяват лауреатите в усилията им да защитават своите каузи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев