Правителството ще осигури приблизително 1 милион лева за оборудване на медицинския хеликоптер

...........................................
08.06.2024 / 11:16

Правителството ще осигури приблизително 1 милион лева за оборудване на медицинския хеликоптер, което ще му позволи да извършва планинско спасяване, дори без да е необходимо кацане. Хеликоптерът ще бъде оборудван с кувиьоз за новородени и апаратура за кислородотерапия от въздуха до линейката. Това беше съобщено от министър-председателя Димитър Главчев по време на посещение на авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София. Здравният министър д-р Галя Кондева и транспортният министър Георги Гвоздейков също присъстваха на събитието.

Министър Гвоздейков обясни, че обхватът на мисиите за спешна медицинска помощ по въздух е разширен от 25 май, като вече включва и планинско спасяване. Хеликоптерът вече има възможност за инсталиране на лебедка и правителството планира да закупи такава и да я сертифицира за извършване на спасителни мисии. Вторият хеликоптер се очаква да пристигне в България през есента.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев изрази благодарност към служебното правителство за тяхната подкрепа и разбиране на нуждата от подобна услуга. Той се надява тази тенденция да продължи, тъй като изискванията са значителни. Нешев отбеляза, че често спасяването на пострадал изисква бърза и спешна евакуация, което може да се постигне само с помощта на лебедка. Той добави, че Планинската спасителна служба разполага с над 530 обучени доброволци в цялата страна.

В заключение премиерът Главчев призна, че постижението е резултат от колективните усилия на държавата и всички предишни служебни и редовни правителства през последните пет години.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев