Отслужиха заупокойна молитва за патриарх Неофит

Заупокойна молитва
08.06.2024 / 15:15

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София беше отслужена заупокойна литургия по повод третия месец от кончината на патриарх Неофит. Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква, призова да се молим за патриарх Неофит, за да изпълним синовния си дълг към него, съобщи БТА.

Заупокойната служба включваше литургия, панихида и трисагий, като в нея участваха Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, Белоградчишки Поликарп, Браницки Пахомий, Велбъждски Исаак, архимандритите Василий, Евтимий, Януарий и Никодим, както и столични духовници и дякони, водени от протодякон Иван Петков. Песнопенията бяха изпълнени от хора при катедралата "Св. Неделя".

На 13 юни се навършват три месеца от смъртта на патриарх Неофит, който почина на 13 март след продължително боледуване. Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов патриарх, а на 20 юни да бъде свикано заседание за избиране на трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол.

Снимка: Българска патриаршия
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев