Неврохирурзите на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен извършват съвременни процедури за вертебропластика и кифопластика

..............................................
10.06.2024 / 11:48

Неврохирурзите на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен предлагат съвременни процедури за вертебропластика и кифопластика, нови за региона. Това са минимално инвазивни манипулации за лечение на компресионни фрактури на гръбначни прешлени, причинени от травми или остеопороза, както и за гръбначни метастази и други заболявания.

Д-р Есен Мустафа, началник на отделението по неврохирургия, обяснява, че при тези процедури в прешлена се инжектира полимеризиращ агент, подобен на костен цимент, който стабилизира структурата му. Манипулацията се извършва под рентгенов контрол, с пълна или местна упойка.

Наскоро д-р Мустафа и д-р Дарко Недович извършиха вертебропластика на 74-годишна жена с остеопоротична фрактура. Два дни след процедурата, пациентката е в отлично състояние, без болка и може да се движи самостоятелно. Процедурата, която трае около 30 минути, позволява бързо възстановяване и намалява риска от нови счупвания.

Кифопластиката, освен стабилизация, възстановява и коригира височината на гръбначния стълб, увредена от деформация на прешлените. Тези процедури са подходящи за пациенти над 70 години и нямат противопоказания.

От края на май в отделението работи и д-р Амин Кахиле, който има над 22 години опит в Сирия. Наскоро той и д-р Мустафа извършиха мозъчна операция на 68-годишна жена с тумор. Операцията премина успешно, пациентката се възстановява бързо и вече може да се движи самостоятелно.

Още снимки от новината

..............................................
..............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев