В Сливен ще се проведе Национална конференция по въпросите на обучението по физика

Сливен
11.06.2024 / 10:47

От 13 до 16 юни в Сливен ще се проведе ежегодната 52-ра Национална конференция по въпросите на обучението по физика с тема „Образованието по физика и дигиталните технологии“. Конференцията е организирана от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Община Сливен. Събитието ще се състои в конферентния център на Хотелски комплекс „Национал Палас“. Медийни партньори са БТА, Национално издателство „Аз-Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете НаукаOFFNews и MediaBricks.bg.

Конференцията събира учители и експерти по физика от средното образование, университетски преподаватели, научни изследователи и представители на институции, нуждаещи се от кадри в областта на научните изследвания и технологиите. Темата за 2024 г. е избрана поради нарастващата важност на дигиталните технологии в образованието и необходимостта от подобряване на квалификацията на учителите в тази област.

Обучението по физика в електронна среда, започнало по време на пандемията от Covid-19, е било предизвикателство за учителите, които са развили своите дигитални компетентности и опит в организирането на учебния процес в дигитална среда. Учителите продължават да използват дигитални технологии и след пандемията, разширявайки възможностите за по-добро взаимодействие с учениците.

Откриването на конференцията ще бъде на 13 юни в зала „Галерия“ на конферентния център на комплекса, където ще бъдат връчени наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ за учители с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията. Наградите ще бъдат връчени на Павлина Георгиева и Нели Михайлова за откриване и развитие на млади таланти, и на Пенка Василева за създаване на подходяща учебна среда.

През конференцията ще бъдат представени доклади от зам.-министъра на МОН Наталия Митева и д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието. Ще има и публични лекции за Нобеловите награди по физика и химия за 2023 г., както и представяне на първия български учебник по физика от доц. д-р Мая Гайдарова.

Конференцията ще продължи с пленарни, секционни и постерни доклади, включително от студенти. Ще се проведе и Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“, включваща компютърни презентации, национален конкурс за есе и онлайн фотоконкурс.

В заключителната част ще има дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“, водена от проф. д-р Желязка Райкова и доц. д-р Мая Гайдарова.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев